Filozofie vinařství

Ing. Petr Marada

Spočívá v jednoduchosti a včasnosti daného zásahu – méně je více.

Vínům dávají čas a prostor pro rozvinutí jejich skutečných vůní a chutí bez zbytečných zásahů.“ Specializujeme se spíše na vína suchá, s důrazem na čistotu odrůdy a vlastní osobitost,,. Bílá vína zrají v nerezových tancích, vybrané šarže i v dubových či akátových sudech. Červená vína téměř všechna projdou přirozenou vinifikací v dřevěném sudu. Od r. 2013 vyrábí šumivá vína vzniklá primární fermentací a sekty vzniklé sekundární fermentací. Oba dva způsoby jsou vyráběny  metodou champagne – kvašeno v láhvi. 

Neexistuje obecné pravidlo pěstování révy či výroby vína. Každý ročník je zcela jiný a v době intenzivního růstu musí vinař révě pečlivě „naslouchat“, sledovat její potřeby a včas reagovat. Zanedbání či podcenění situace dává vinaři možnost opravy až za rok.